• Skupaj_PROGRAMI_PASICE_1920x304px6-min.jpg

Programi za moške

Iščem svoje srce


Večeri so namenjeni vsem moškim za graditev moške identitete in za celostno rast, ne glede na starost in stan.


Za skupino se je potrebno predhodno prijaviti!

Voditelj večerov za moške je p. Marjan Čuk OFM, specialist zakonske in družinske terapije. V enoti Koper pa poleg p. Marjana sodeluje tudi družinski oče, terapevt Matej Torkar, dipl. psih., specialist zakonske in družinske terapije.


Brez prijave obisk programa ni mogoč. Število udeležencev je omejeno (sprejmemo največ 10 udeležencev). Večeri so brezplačni. Kdor zmore in želi, lahko prispeva prostovoljni dar za podporo našemu zavodu in razvoju programov.

PRIJAVE IN INFORMACIJE


E-pošta:

info@centerskupaj.si
marjan.cuk@centerskupaj.si


Telefon: 040 351 236

DATUMI SREČANJ


V šolskem letu 2018 / 2019 večerov za moške ne bomo izvajali.


Zakaj večeri za moške?


V uvodu knjige Divji v srcu (odkrivanje skrivnosti moške duše), avtor izpostavi, da moški potrebuje dovoljenje za to, kar je – moški, narejen po Božji podobi. „Dovoljenje, da živi in sledi srcu, ne pa seznamu navodil 'treba je' in 'moral bi', ki utrujajo in dolgočasijo. Večina sporočil, namenjenih moškim, ne doseže svojega cilja. Razlog je preprost: ne upoštevajo tega, kar je značilno za moško srce, njegove želje in potrebe, temveč ga skušajo preoblikovati z različnimi oblikami pritiska … Moški pa potrebujejo nekaj drugega. Potrebujejo globlje razumevanje tega, zakaj hrepenijo po pustolovščinah in bitkah in lepoti.“


Drugačnost moškega (od ženske) se vse težje izraža in prepoznava kot pristna in od Boga dana, čeprav ju je Bog ustvaril kot moškega in kot žensko. Vse večja feminizacija v vseh poklicih še bolj izriva pristno moško razsežnost, ki je enakovredna, dopolnjujoča in predstavlja obogatitev tudi za žensko. Zato je izguba moške razsežnosti tudi osiromašenje ženskosti. Tudi položaj žensk se je v zadnjem času precej spremenil. Ženske so bolj emancipirane in tipično moške in ženske vloge so precej pomešane. Toda poženščeni moški ni pravi moški in tudi mačistični moški ne živi resnične moškosti.

Rasti v svoji moškosti pa je še toliko težje, ker so mnogi moški odraščali brez pravega lika očeta. Bodisi da je zgodaj umrl ali odšel iz družine ali pa je bil fizično in čustveno precej odsoten. Nemalokrat pa je bil očetov odnos do otrok tudi zlorabljajoč (fizično in psihično nasilje, poniževanje, tekmovalnost). Zato so mnogi moški tako ali drugače ranjeni od svojega očeta. Posledično pa so mnogi ranjeni tudi od svojih mater.


Vse to se globoko zariše v moškega, ki odrašča in vstopa v odrasle partnerske odnose – z ženo ali ko sam postaja oče svojemu otroku. Odnos začne prebujati vsa boleča občutja, ki so do tedaj spala in se potem nanovo prebudijo.

Vabljeni torej na potovanje srca za odkritje življenja, svobode, strasti in pustolovščine.

„Blagoslovljen mož, ki zaupa v GOSPODA

in je GOSPOD njegovo zaupanje.

Je kakor drevo, zasajeno ob vodi,

ki steza svoje korenine k potoku,

ne boji se, ko pride vročina,

njegovo listje ostane zeleno;

v sušnem letu ne trpi pomanjkanja

in ne neha roditi sadu.“

Jer 17, 7-8